Ik heb alzheimer

Gelezen van Stella Braam: Ik heb Alzheimer, het verhaal van mijn vader. Nijgh en van Ditmar, 2005. Geschreven zoveel mogelijk vanuit de beleving van haar vader. Rene van Neer, oud-psycholoog, wil aanvankelijk zijn beginnende dementie ‘in kaart brengen’, het proces zien als een uitdaging, onderwerp van research. Hij raakt echter verdwaald in zijn eigen vergeetachtigheid. – Heb ik Alzheimer? Helemaal vergeten! –

Het verpleeghuis waar hij terecht komt ziet hij als gevangenis. Urenlang loopt hij rond op zoek naar de uitgang. Druppels met antipsychotica moeten hem rustiger maken. Zijn dochter die hem dagelijks bezoekt en volgt om haar verhaal te schrijven, is er niet blij mee: druppelnarcose noemt ze het.

Mijn moeder doet het juist beter op dezelfde combinatie van medicijnen. Ik vind het ook opvallend dat de schrijfster erg negatief is over de zorg. Praten over haar vader waar hij bij is, medicijnen slordig geven, en te snel, om haar vader maar rustig te krijgen, zodat ze er zelf minder last van hebben enz. Ik heb echt een heel andere, betere ervaring met de verzorgenden van mijn moeder. Zorgvuldig in de omgang, juist nooit over mensen praten waar ze zelf of andere bewoners bij zijn. Medicijnenlijstjes die goed worden bijgehouden. Niet dat er nooit iets fout gaat, maar als tegenwicht wil ik dit toch noemen. ‘Ik heb Alzheimer’ vind ik, ondanks het vele herkenbare, toch wat sensationeel. De auteur maakt, wat mij betreft, van een persoonlijke ervaring teveel een algemeen beeld.

Auteur: Margreet

Ik vind het heerlijk om te peinzen over de dingen van alledag, de grote en de kleine. Mijn interesses? Lezen, gesprekken met vrienden en kinderen, koken, tweedehands spulletjes zoeken, films kijken, mijn kleinkinderen, mijn Amerikaanse en Franse familie, te veel om op te noemen. Het volle, rijke, soms moeilijke leven met zijn ups en downs, daarover schrijf ik, met plezier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: