opa van Katwijk


                rechtsvoor mijn opa

Dit is een interessante foto. Op deze foto zit mijn opa van moederskant, Jacob van Katwijk, aan een tafeltje met een aantal andere mannen, allemaal Schiedammers, voor zover ik weet. En notabelen, zoals dat toen nog heette.

Het jaar is 1942, de plaats is St. Michelsgestel en mijn opa zit in een gijzelaarskamp van de Duitsers. Als wraakactie hebben zij vooraanstaande mannen uit het hele land hier opgesloten vanwege een geslaagde aanval van de verzetsbeweging waarbij enkele Duitsers om het leven kwamen.

De dreiging is: voor iedere omgekomen Duitser wordt iemand gefusilleerd.
Zo zijn er al een paar mannen omgekomen, in koele bloede doodgeschoten.

Mijn opa zal er niet heel lang zitten, een half jaar, hoogstens. Van juni 1942 tot 12 dec. 1942. Uit een dagboekje dat hij daar bijhoudt (niet erg volledig) blijkt dat men elkaar nuttig bezighield. De proffen en theologen die daar zaten gaven colleges bijv. Men heeft weleens gezegd dat de ontzuiling van Nederland daar begon. Iedereen zat door elkaar heen en men leerde meer begrip hebben voor elkaars standpunten!

mijn opa is daar trouwens midden vijftig….

Auteur: Margreet

Ik vind het heerlijk om te peinzen over de dingen van alledag, de grote en de kleine. Mijn interesses? Lezen, gesprekken met vrienden en kinderen, koken, tweedehands spulletjes zoeken, films kijken, mijn kleinkinderen, mijn Amerikaanse en Franse familie, te veel om op te noemen. Het volle, rijke, soms moeilijke leven met zijn ups en downs, daarover schrijf ik, met plezier.

4 gedachten over “opa van Katwijk”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: