inspiratie

Twee hele gave avonden achter me liggen en een inspirerende zondag.

Vrijdag was de eerste avond over Schaeffer, een Amerikaanse denker die in zijn werk liet zien dat een mens, als hij consequent is, niet kan zeggen: het leven is absurd of zinloos en tegelijk gezellig verder leven, en relaties en werk als zinvol ervaren. Als het leven toeval is, kan het geen doel hebben. Die 2 sluiten elkaar uit. Als het leven geen doel heeft, waarom leef je dan? En waarom praten we over oneerlijk, over lijden enz? Toeval kent geen geen recht of onrecht. M.a.w. Eigelijk wijst alles erop dat het leven bedacht, ontworpen is. Door een persoon. Die ons besef van goed en kwaad heeft bijgebracht. Zolang we die persoon, die schepper niet kennen, niet erkennen, blijft het leven, met z’n tegenstrijdigheden, een raadsel. God en de Bijbel zijn de sleutel die perfect past in het gecompliceerde slot van de wereld en ons leven.

Dit is niet helemaal letterlijk volgens Schaeffer, maar wel een korte samenvatting van wat apologetiek inhoudt. Aantonen dat er in de gewone wereld van ons mensen allerlei aanwijzingen te vinden zijn dat God er is en dat ons begin nooit puur toeval geweest kan zijn.

Treffend werd dat geillustreerd door een film op de avond erna, bij de Life-avond in het Zeehelden- theater in Den Haag. Als jij God was, wat zou je doen om de wereld te verbeteren? was de vraag aan zomaar mensen op straat. Iedereen was het erover eens dat het lijden er niet zou horen te zijn. Niemand kwam met het argument dat lijden er gewoon bij hoort omdat de sterksten nu eenmaal moeten overleven. Het hoort er niet te zijn, en toch is het er. C.S. Lewis noemt het lijden en de pijn in de wereld God’s luidspreker: mensen het is echt mis, er klopt iets niet!!

De Life avond was geweldig. Heel professioneel en goed van opzet. Echt gericht op de doelgroep ‘niet-kerkelijken’. Ik verwachtte een soort jeugdkerk, maar dat is het echt niet. Het is een voorstelling waarbij iedereen enorm aan het denken wordt gezet. De volgende avond is 4 febr. over de wereldgodsdiensten. In het Zeeheldentheater, Trompstraat Den Haag. In de buurt van Anna Paulownaplein.

Zondagmiddag sloot het thema van de laagdrempelige Vriendendienst weer naadloos aan: Paulus op de Aereopagus. Die in de taal en de begrippen van zijn toehoorders (geleerde filosofen) Jezus Christus verkondigt. Hij verplaatst zich in hun gedachten wereld en daarop aansluitend komt hij met het totaal verrassende: Een mens is uit de dood opgestaan en aangewezen door God als Zijn Zoon om ons en de wereld te verlossen van onrust (zelf alles moeten doen en verdienen) en angst (straf en verdoemenis) en lijden (dood en rampen).

Veel inspiratie dus. Van zoveel inspiratie word je wel moe…Ik lag zondag heel vroeg op bed en heb diep geslapen!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s