mijn moeder

Mijn moeder is 87 en woont in een verzorgingstehuis.  Het is een goed huis, waar men naar vermogen en met liefde voor de mensen zorgt.  Maar wat is er een gebrek aan tijd en geld!  Wat zou er toch veel meer gedaan kunnen worden als er net zoveel geld in verzorging werd gestoken als in de Betuwelijn of weet ik wat voor prestige-objecten er nog meer zijn.  Ik vond de suggestie van Rouvoet van de ChristenUnie om de ministerspost ‘bestuurlijke vernieuwing’ maar op te heffen zodat er miljoenen vrijkomen voor bijvoorbeeld verzorging, een hele goede!! Dat gedram van D66…Wat kost zo’n campagnetour van minister de Graaff wel niet, alleen maar om D66 gedachtegoed uit te dragen, op kosten van de staat.  Het zint me niks.

We proberen met 2 broers en een zus mijn moeder zoveel mogelijk bij te staan.  Ze heeft Alzheimer en bij haar uit het zich in veel wantrouwen en soms boosheid t.o.v het personeel en medebewoners. Vooral als ze meent dat men haar negeert of kleineert.  Ze is altijd erg gevoelig geweest en kan nu niet meer relativeren. Ook ziet ze niet in dat anderen ook aan het dementeren zijn, net zo min als ze dat van zichzelf weet.  Dat leidt soms tot komische, maar meestal toch ook pijnlijke situaties.  Ze bloeit op bij aandacht.  Dat proberen we zoveel mogelijk te geven.  Oude foto’s kijken, muziek luisteren, gedichten lezen, ze vindt het allemaal even ontroerend. Iemand vroeg of we ook psalmen lezen met haar.  Jazeker doen we dat.  En inderdaad vaak in de oude berijming, die zingen we dan. En dan is het geheugen een wonderlijk ding.  Zowel uit het hare als het mijne ontspruiten teksten die we in geen tientallen jaren meer gezongen hebben, maar in ons geheugen toch op een plankje klaar liggen!

Goeie ouwe lagere Rehobothschool in Vlaardingen waar ik de psalmen leerde!

Auteur: Margreet

Ik vind het heerlijk om te peinzen over de dingen van alledag, de grote en de kleine. Mijn interesses? Lezen, gesprekken met vrienden en kinderen, koken, tweedehands spulletjes zoeken, films kijken, mijn kleinkinderen, mijn Amerikaanse en Franse familie, te veel om op te noemen. Het volle, rijke, soms moeilijke leven met zijn ups en downs, daarover schrijf ik, met plezier.

Eén gedachte over “mijn moeder”

 1. schrikken om te horen dat Kim een maand rustig aan moet doen:
  a. dat is een signaal dat niet genegeerd moet worden
  b. kan Kim dat wel? Het is zo’n enthousiasmerende gangmaker!
  neem er de tijd vooren probeer samen buiten te genieten.
  Vind ook rust in de Heer, om dit te verwerken en onder zijn zegen verder te gaan.
  Wat je moeder betreft: lees je ook psalmen met haar? Psalmen die ze mooi vindt, eventueel in de vertrouwde vertaling?
  Groet, Eelco

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: